Наименование и произход: Вино Розе от Каберне Совиньон и Сира „Карпе Дием“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Каралиец, Дабовец (сертифициран за Био производство) и Шипката.
Сорт: Бленд от 60% Каберне Совиньон от Каралиец и 40% Сира от Дабовец и Шипката.
Тероар:
Беритба: На ръка.
Винификация:
Отлежаване: Неотлежало.
Зрялост: Да се консумира в рамките на 1-2 години.
Обем: 375мл, 750мл, 1500 мл., Bag-in-Box 3000 мл.
Затваряне: Винтова капачка / Коркова тапа / Кутия.
Carpe Diem е серията вина на Мидалидаре за приятели, за забавления, за ежедневните мигове в живота. Серията се състои от червено, розово и бяло вино, и трите бленд от няколко различни сорта. Вината са млади, жизнени и изразителни, подходящи за всеки вкус, всеки момент и отлични в комбинация с многообразие от ястия. С вината Carpe Diem емоциите оживяват в наслада от настоящето.
Растенията са от френски произход, със средна възраст 16 години (Каберне Совиньон) и 10 години (Сира). Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулирането на производството е двукратно: зелена резитба при височина на издънките е 15-20 см. и втора регулация, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето. При лозите от сорта Сира се прилагат три регулации на листната маса с цел натрупване на повече ароматни съединения в ципите на гроздето.
Блестящ светлорозов цвят с нежен сив оттенък. Ефирен аромат на горски плодове, ягодов лист и лимон. Вкусът е отлично балансиран, преобладават нотки на ягода и грейпфрут. Carpe Diem Rose е елегантно, свежо и хармонично вино с продължителен леко пикантен финал.
Гроздето за Carpe Diem Rose се бере в ранните сутрешни часове. Беритбата започва по-рано в сравнение с прибирането на същите сортове за производство на червено вино. Гроздето се събира изцяло ръчно в малки касетки по 10-12 кг и незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектираното грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се няколко-часово студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд с капацитет от 500 до 5000л. За период от 24 до 48 часа сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се засява с дрожди. Протича ферментация при контролирана температура за около 15-20 дни. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху фината утайката за 30-50 дни като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.
Препоръчителна температура за сервиране: 9-13°C
Алкохолно съдържание: 13 об.%
Обща киселинност: 6,61 г/л
Остатъчна захар: 1,2 г/л
pH: 3,19