BG EN

Carpe Diem Red


Наименование и произход: Червено вино, бленд от Мерло, Каберне Совиньон, Сира и Малбек „Карпе Дием“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Каралиец, Шипката и Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: Бленд от 60% Мерло от Каралиец, 20% Сира от Шипката, 10% Каберне Совиньон от Каралиец и 10% Малбек от Дабовец.

Тероар:

  • Сертифицирани лозя за биологично производство (Дабовец),
  • Надморска височина 290-360 метра,
  • Хълмист терен с 6%-10% наклон,
  • Алувиални, средно до ниско песъчливи, с високо съдържание на глина (Каралиец),
  • Алувиални почви с високо съдържание на варовик (Шипката),
  • Червени глинести почви с голямо съдържание на железни оксиди (Дабовец),
  • Северни въздушни течения от широките долини,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, в края на м. септември (Мерло), в средата на м. октомври (Сира), през втората половина на м. октомври (Каберне Совиньон) и в края на м. октомври (Малбек). 

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Двукратно сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Частично малолактична ферментация,
  • Частично отлежаване във френски дъбови бъчви.

Съзряване: 6-10 месеца.

Зрялост: Готово за консумация, но може да отлежава в бутилка 2-4 години.

Обем: 375мл, 750мл, 1500 мл., Bag-in-Box 3000 мл.

Затваряне: Коркова тапа Diam cork (Diam for still wines), винтова капачка.

Поръчайте онлайн


Carpe Diem е серията вина на Мидалидаре за приятели, за забавления, за ежедневните мигове в живота. Серията се състои от червено, розово и бяло вино, и трите бленд от няколко различни сорта. Вината са млади, жизнени и изразителни, подходящи за всеки вкус, всеки момент и отлични в комбинация с многообразие от ястия. С вината Carpe Diem емоциите оживяват в наслада от настоящето.

Лозарство

Растенията са на средна възраст 15 години. Редовете са в посока Изток-Запад, с южно изложение. Формировката е двоен Гюйо (VSP), плътността е около 4000 растения на хектар. Добивът се контролира. Регулирането на производството е двукратно – зелена резитба и прореждане по време на зреене, неколкократно в зависимост от сорта. Водният баланс се контролира ежедневно.

Дегустационни бележки

Плътен рубиненено-червен цвят с виолетови оттенъци. На нос преобладават аромати на зрели череши, сливи, боровинки, пикантни нотки и тон на какао и опушено месо. Карпе Дием Червено е сочно вино с кадифено тяло, меки танини, чудесен плодов вкус и леко пикантен послевкус.

Изтеглете анотация

Записки по винопроизводството

Гроздето за Карпе Дием Червено се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата се провежда в края на м. септември (Мерло), в средата на м. октомври (Сира), през втората половина на м. октомври (Каберне Совиньон) и в края на м. октомври (Малбек). Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Сортовете се винифицират поотделно и съотношението им в бленда варира в зависимост от реколтата. Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектираното грозде постъпва в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се студено настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката (батонаж). След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което част от него се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролирана температура. Виното за Карпе Дием Червено частично съзрява за около 6-10 месеца в дъб, следва груба филтрация, купажиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Отлично в комбинация с печено козе месо, стек с картофи, говеждо задушено.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Каберне/Мерло или Бордо (високо столче, широк балон, широк отвор) или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14,5 об.%

Обща киселинност: 6,46 г/л

Остатъчна захар: 3,6 г/л

pH: 3,4


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню