Контакти BG EN

Carpe Diem Red


Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България.

Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Каралиец, Дабовец (сертифициран за Био производство), Шипката.

Сорт: Бленд от Каберне Совиньон, Мерло, Малбек и Сира.

Беритба: На ръка.

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Пост-ферментационно настойване;
  • Частично съзряване в дъбови бъчви.

Отлежаване: 6-10 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 2-4 години.

Обем: 375мл, 750мл, 1500 мл.

Затваряне: Коркова тапа, винтова капачка.

Поръчайте онлайн


Дегустационни бележки

Плътен рубинен цвят с виолетови оттенъци. На нос преобладават аромати на зрели череши, горски плодове, касис, пикантни нотки и тон на  опушено. Карпе Дием Ред е вино с кадифено тяло, меки танини, чудесен плодов вкус и продължителен послевкус.

Записки по винопроизводството

Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектираното грозде постъпва в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се студено настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на   багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което част от него се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролирана температура. Виното за Карпе Дием Ред частично съзрява за около 6-10 месеца в дъб, следва груба филтрация, купажиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Отлично в комбинация с печено козе месо, стек с картофи, говеждо задушено.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: тип Бордо (високо столче, широк балон, широк отвор) или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14,5 об.%

Обща киселинност: 6,46 г/л

Остатъчна захар: 3,6 г/л

pH: 3,4


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню